-
800 g à 1 kg kalfsstoofvlees (mager)snij het vlees in stukken van +/- 2 cm
-
1 dikke uiversnipperd
-
2 wortelenin kleine blokjes
-
1 (enkel de dooier) ei
-
10 cl plantaardige light room
-
2 à 3 kl kalfsbouillon
-
20 cl water
-
250 g champignonin schijfjes gesneden
-
250 g kippengehaktin kleine balletjes gerold. Alternatief: voorgemaakte soepballetjes
-
20 cl kalfsfond
-
3 kl (gedroogd) tijm
-
2 kl (gedroogd) rozemarijn
-
5 laurierblad
-
naar smaak peper en zout
-
1 el bloem
-
om te bakken vetstof
Bereiding
Het is zondag dus het mag allemaal wat langer duren in de keuken. Heerlijk als een kookput rustig staat te pruttelen op het vuur. De heerlijke geuren van de provencaals getinte kruiden als tijm, rozemarijn en laurier die zich verspreiden over heel het huis. Af en toe eens in de pot snuffelen om te checken of alles wel onder controle is, eens proeven of de smaken wel goed zitten. Dit type gerechten geven ons een typisch ‘thuis’ gevoel. En thuis kan het nooit ‘thuis’ genoeg zijn.
Stappen
1
Klaar
20 minuten
|
VoorbereidingLaat een braadpan goed heet worden en laat er een klontje boter in smelten. |
2
Klaar
minstens 60 minuten
|
BereidingKorst het vlees in de braadpan en kruid goed af met peper en zout. Ik bak het vlees altijd in kleine hoeveelheden zodat de pan niet te hard ineens afkoelt. Op die manier kan je het vlees mooi korsten, zonder dat het gaat 'koken'. |
3
Klaar
5 minuten
|
AfwerkingWe gaan de saus binden met een liaison. Serveer met een aardappelgerecht naar keuze of met rijst. |